Barion Pixel

Blog

HEGkezelés

Már a főiskolán nagyon érdekesnek találtam, hogy ezzel a szövettel milyen különleges módon kell foglalkozni, milyen finoman és határozottan kell bánni.

Amikor elindítottam a gyógytornász praxisom már akkor ott, egyből nagy figyelmet fordítottam a vendégeim oktatására a hegek kezelésével kapcsolatban. Nagy sajnálatomra a mai napig nem kapnak a műtétek és egyéb nyílt sebek  gyógyulása során keletkező hegek kezeléséhez “használati útmutatót” az emberek. Sokan nem is sejtik, hogy az időben megkezdett heg kezeléseknek mekkora szerepe van a későbbiekben a jó egészségi állapothoz.

Nem csak esztétikai okok állnak a háttérben a heg kezelésénél! 

A nyílt sebek gyógyulása egy természetes sejtosztódási folyamatnak köszönhetően élettanilag gyorsan, 21 nap alatt megtörténik, ha nincs gyulladás, nincs fertőzés, nincs komplikáció. Ugyanakkor ez a sejtosztódás a nem megfelelő ingerek hatására félrecsúszhat, és egyéb, kívülről nem látható összetapadásokhoz, keringési zavarokhoz, szervi  és mozgásszervi diszfunkciókhoz is vezethet.

Sokszor csak évekkel, a műtéti beavatkozás után okoz panaszt egy nem kezelt, letapadt, rosszul funkcionáló heg.

Azt kell mondjam, hogy a heg helyi fellazítása és funkcionális kezelése gyakorlatilag nélkülözhetetlen és életünk végéig szükségszerűvé válik, annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki kompenzációképpen egyéb krónikus elváltozások. Éppen ezért praktikus elsajátítani pár olyan alapfogást, amellyel jól kondícionálható a heg és a környezete.

A hegek kezelését, mint már említettem elkezdhetjük szinte azonnal, (a műtétnek, és az adott gyógyulási fázisnak megfelelő technikákkal!) vagy  a varratok eltávolítása után a sebgyógyulást követően, vagy évekkel később, amikor az problémát okoz.

Évekkel később is van lehetőség változtatni a letapadáson, de lehet, hogy nagyobb feladat felszedni és extrán dolgozni kell a már kialakult, helyzetből adódó testi kompenzációk, szervi diszfunkciók megszüntetésén is!

Én nagy hangsúlyt fektetek az edukációra, mert a megelőzésben hiszek. Ugyanakkor évek óta kezelek sikerrel nem csak friss hegeket, és saját 2 császármetszéses hegem kapcsán is bőven rendelkezem a témában tapasztalattal. A saját érintettéségemből kifolyólag az utóbbi években még alaposabban és több irányból kezdtem el fogalkozni a hasi műtétek hegeivel, és visceralis manuálterápiával, azaz a belső szerveket érintő felszabadító, keringésjavító terápiás fogásokkal. Az utóbbi években több hegkezelő kurzust elvégeztem, ahol külföldi oktatók technikáját is kipróbálhattam, megérezhettem magamon. Többféle eszközt, krémet, olajat technikát teszteltem saját magamon is.

A hegekről, a különböző technikákról és eljárásokról, valamint, az eszközökről, a krémekről/olajokról a “Kezelem a hegemet” zárt csoportban listákat is közzé fogok tenni, és lehetőség lesz konzultációra és tapasztalat cserére is.

 

 
heg hegkezelés manuálterápia visceralis manipuláció gyógytorna terápia tudás tapasztalat tamasveragyógytornász