Gyógytorna

Gyógytorna:


Gyógyító szándékkal alkalmazott mozgásprogram, melynek célja egészség megőrzés megelőzés (prevenció), gyógyítás és helyreállítás (rehabilitáció). Mozgásprogram, melynek gyakorlása az egyes szervek, vagy ízületek működésére és az egész szervezetre, vázizom rendszerre egyaránt hatást gyakorol.

A teljes testet figyelembe véve, annak bármely területét érintő mozgásszervi bántalmak (traumatológiai, ortopédiai, reumatológiai, neurológia kórképek) teljes körű mozgásterápiája. Különböző segédeszközöket (pl. óriáslabda, gumikötél, gumiszalag, over ball, roller, flexi bar, kézi súlyzó…stb.) alkalmazva egyéni foglalkozás keretein belül, járóbeteg ellátás.

Prevenció

A kezelések alkalmával célunk, hogy megelőzzük az életmódból adódó, illetve családi tényezőkből öröklődő rendellenességek kialakulását.
Magába foglalja a helyes tartás kialakítását, izomerősítést, és nyújtást, valamint bármilyen más speciális technika alkalmazását már ismert kórkép esetén.
Cél a folyamat progrediációjának lassítása, megállítása, és amennyiben lehetséges visszafordítása.

Rehabilitáció

Sérülések, balesetek, műtétek utáni utókezelések.
Tervezett operációk, műtétek előtt kiegészíthetők előkészítő, műtétre felkészítő foglalkozásokkal, a mihamarabbi funkcionális használat érdekében, illetve a műtétek alatti és utáni komplikációk elkerülése végett.
Segítségével meggyorsítható a felépülés, és sikeresebbé, hatékonyabbá válik az egész rehabilitációs folyamat.

Sportspecifikus rehabilitáció

Sportolók esetében nem elegendő egy átlagos terheléssel végzett rehabilitációs folyamat.
Ez esetben külön figyelmet fordítunk az adott sportban használt izmok statikus és dinamikus izomerősítésre, nyújtásra, az idegrendszeri kontroll kiépítésére, hogy a sportoló megfelelő állóképességgel és robbanékonysággal, hatékonyan és biztonságosan térhessen vissza a választott sportágba.

Manuálterápia

Diagnosztikára és terápiára egyaránt alkalmazott kezelőfogások összessége, melyek segítségével oldhatóak a kialakult funkcionális ízületi blokkok, és megelőzhetőek annak következményei.
Célzott kezelőfogással oldja a problémát (75%), majd egyénileg izomerősítést és nyújtást (25%) ír elő a terapeuta (gyógytorna), hogy a folyamat beindíthassa a szervezet öngyógyító mechanizmusait.
A kezelések és a mozgásterápia folyamatában egyre közelebb kerül a beteg a megfelelő ízületi helyzethez és funkcióhoz, meggátolva ezzel az újabb izomerő-egyensúly megbomlását, és a blokk újbóli kialakulását.